Sonntag, 22. Februar 2015

Võileivatort soola- ja suitsukalaga / Herzhafter Kuchen mit graved Lachs und geräuchertem Fisch

Nami-Namis on juba seitsmendat korda käimas retseptivõstlus Tort isamaale. Minu selle aastane panus on siis kahe kalaga võileivatort. Samast materjalist võib teha kaks väiksemat torti, st siis kummagi täidisega ühe või panna need üheks suureks kokku. Kaunistuse tegemisel järgisin oma tööd ja eriala :) ehk siis ka nii saab kaarte teha. Kaardil on kujutatud Eesti elanike ostujõud neljas klassis maakondade kaupa. Sisuks eestipärastelt kala, nii soolane kui suitsukala.

36 viilu täistera röstsaia

Õrnsoolalõhe (graavilõhe) täidis:
250 g graavilõhe
175 g toorjuustu
200 g hapukoort
Paar teelusikatäit värsket tilli
Soola, pipart

Suitsukala (jõeforelli) täidis:
1 suitsujõeforell (ca 250 g)
250 g paksemat kohupiimapastat
100 g hapukoort
0,5 tl mädarõigast
Soola, pipart

Kate:
200g toorjuustu
100 g hapukoort
soola, pipart

Kaunistamiseks (pildil oleva tordi puhul):
tilli, salatkressi, keedetud munakollast, graavilõhe ja merivarblase marju (ehk Saksa kaaviari).

Lõika ära saiaviilude koorikud. Lõhetäidise tegemiseks hakki lõhe hästi peeneks (peenemaks kui tartar), sega toorjuustu ja hapukoorega ning maitsesta hakitud tilli, soola ja pipraga. Suitsukala täidise tegemiseks pane kõik koostisosad kannmikserisse ja sega, kuni saad ühtlase massi. Sega ka katte koostisosad omavahel. Lao 12 saiaviilu kandikule (või 6 ja 6), kata pooled viiludest soolakala ja ülejäänud suitsukala täidisega. Lao peale teine kiht saiaviile ja uuesti täidis, samamoodi nagu esimesele kihile. Nii saab teha ka kaks väiksemat eraldiseisvat torti. Kolmandaks kihiks lao viimased saiaviilud ning kata tort toorjuustukreemiga. Kata tort toidukilega ning pane see paariks tunniks külmkappi seisma. Vahetult enne serveerimist kaunista tort.

NB! kui ma oleks jõudnud enne tegemist uurida, mis Saksa kaaviar ehk siis Seehasenrogen täpselt on, oleksid piirid ilmselt roosad olnud ehk siis mõne väärtuslikuma kalamarjaga. Seda saksa oma ma teist korda enam ei osta.

In Deutsch

In estnischen Chefkoch alternative NAMI-NAMI gibt es schon zum siebten Mal in Folge für die Feierlichkeiten den estnischen Gründungstag einen Rezept -und Backwettbewerb "Kuchen für Estland". Meinen diesjährigen Beitrag ist diesen leckeren herzhaften "Butterbrot"-Kuchen. Man kann mit diesen Füllungen zwei kleine getrennte Kuchen erstellen oder einen größeren mit zwei Füllungen. Die Deko ist von meiner Arbeit inspiriert, so kann man auch Landkarten erstellen :) Hier dann estnische Kaufkraft in vier Klassen in der Landkreisen.
   
36 Scheiben Vollkorntoast

1. Füllung mit graved Lachs:
250 g graved Lachs
175 g Frischkäse 
200 g Saure Sahne
2 TL Dill
Salz, Pfeffer

2. Füllung mit geräuchertem Fisch (Forelle, Saibling):
1 geräucherte Forelle (ca. 250 g)
250 g Speisequark mit Sahne
100 g Saure Sahne
2 TL Sahnemeeretich
Salz, Pfeffer

Frischkäsecreme:
200g Frischkäse
100 g Saure Sahne
Salz, Pfeffer

Deko (für die Kuchen auf dem Foto):
Dill, Gartenkresse, gekochtes Eigelb, graved Lachs, deutscher Kaviar.

Das Brot entrinden und erstmal beiseitelegen. Für die erste Füllung Lachs in sehr feine (kleiner als bei Tartar) Würfel schneiden, diese mit Frischkäse und saure Sahne mischen und mit Dill, Salz und Pfeffer abschmecken. Für die zweite Füllung alle Zutaten ins Mixer geben und pürieren, abschmecken. Frischkäse mit sauerer Sahne verrühren. Für einen großen Kuchen 12 Toastscheiben  auf dem Servierteller legen, die Hälfte mit der ersten und die andere 6 Scheiben mit der zweiten Füllung bestreichen. Zweite Schicht Toastbrot darauf legen und genauso bestreichen, wie bei erster Schicht. Dritte Schicht Toastbrot darauf legen und den ganzen Kuchen mit der Frischkäsecreme bestreichen. Die Kuchen mit Frischhaltefolie einpacken und für einige Stunden kalt stellen. Vor dem Servieren dekorieren.  

1 Kommentar:

  1. Domori - küll väikese hilinemisega, aga - mulle nii meeldib, kuidas Sa oma (statistiku?)töö siia sisse oled toonud :)

    AntwortenLöschen