Mittwoch, 27. Februar 2013

Kamatort

Nami-Nami foorumis on taaskord käimas retseptivõistlus "TORT ISAMAALE". Eelmisel aastal panustasin soolase tordiga, sel aastal kahjuks ühtegi head soolase tordi mõtet ei tulnud ja nii piirdusingi magusaga. Kuidagi on kogunenud päris palju kamajahu pakikesi, sealt siis idee katsetada kamaga. Tulemus sai päris huvitav ja katsejänestest eestlannadele maitses :)

Põhi:
150 g võid
150 g suhkrut
5 muna
1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
80 g jahvatatud mandleid
100 g kamajahu
20 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g valget šokolaadi

Täidis:
200 g toorjuustu
250 g kohupiimapastat
200 g vahukoort
175 g külmutatud punaseid ja musti sõstraid 
200 g külmutatud astelpaju marju
5 želatiinilehte
0,5 dl värsket apelsinimahla
2 sl kamajahu
1 tl vaniljesuhkrut
~ 2,5 dl suhkrut
50 g tumedat šokolaadi
0,5 dl piima
4 cl Vana Tallinna likööri

Kaunistuseks:
200 g toorjuustu
2 sl suhkrut
100 g tumedat šokolaadi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta. Riivi või haki šokolaad, sega kuivained ja šokolaad omavahel ning lisa või-muna segule. Sega kergelt läbi. Vala segu või ja jahuga määritud 26 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 40 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda. Lõika kolmeks kihiks.

Võta kohupiim ja toorjuust külmkapist. Purusta sõstrad saumikseriga ning vajuta segu läbi sõela, sega püreele juurde ca 1 dl suhkrut, alusta vähesega ja lisa niipalju, et tundub paras, sega kuni suhkur on sulanud. Korda sama astelpajuga, suhkrut lisa jälle maitse järgi, veidi rohkem kui sõstardele. Tõsta mõlemast segust 5 sl kõrvale, need lähevad otse põhjale. Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Lisa vahukoorele vaniljesuhkur ja 1 tl suhkrut ning vahusta. Kummuta toasoe toorjuust ja kohupiim kausi, lisa 3 sl suhkrut ja vahusta. Kuumuta apelsinimahl, vajuta želatiinilehed üleliigsest veest kuivaks ja sulata apelsinimahlas. Lisa 1/3 želatiinisegust sõstrapüreele ja ülejäänud 2/3 astelpajupüreele. Lisa mõlemale segule 1 sl kamajahu. Jaota toorjuustu-kohupiima segu kaheks ning sega ühele osale juurde sõstra ja teisele osale astelpajupüree. Jaga vahukoor kaheks ning sega õrnalt toorjuustu segudele. Aseta esimene osa põhjast alusele, ümbritse tordirõnga või koogivormiga. Sega piim likööriga, niisuta põhja 1/3 segust. Määri põhi 5 sl astelpaju püreega, vala peale astelpaju-toorjuustu kreem ning puista üle 25 g hakitud šokolaadiga. Tõsta peale teine põhjakiht, niisuta ja määri 5 sl sõstrapüreega, vala kihile sõstra-toorjuustu kreem ning puista üle 25 g šokolaadiga. Kata kolmanda põhjakihiga ja niisuta ka seda kihti. Tõsta kook paariks tunniks külma tahenema.
Riivi või haki šokolaad (võib enne natukeseks ajaks külmkappi panna). Vahusta toorjuust suhkruga. Võta tort vormist, määri äärtele ja kiht ning puista üle šokolaadiga.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen